האם אלמנה או אלמן צריכים קיבוע זכויות על קצבת שאירים?
התשובה בקצרה
לפי מדריך 161ד של רשות המסים, קצבת שאירים אינה בהגדרת "קצבה מזכה" לצורך הטופס, ולכן הטיפול בה נפרד. מי שמקבל גם קצבה מזכה משלו כן יכול להזדקק לקיבוע. כל מקרה נבדק לגופו.
בקצרה
- קצבת שאירים אינה נכללת בהגדרת קצבה מזכה במדריך.
- קצבה מזכה אישית, אם יש, עדיין מצריכה קיבוע.
- נדרשת בדיקה פרטנית.
מה המדריך אומר?
ההגדרה של קצבה מזכה במדריך 161ד כוללת קצבה מקופת גמל, מקרן פנסיה, ממעסיק לשעבר וביטוח מנהלים, "למעט קצבת שאירים". אופן המיסוי של קצבת שאירים עצמה אינו מפורט בו. לפי סעיף 9(6ו) לפקודה, קצבת שאירים מקופת גמל, מקרן פנסיה או מפוליסה פטורה ממס עד תקרת הקצבה המזכה (9,430 ₪ בחודש ב-2026), וקצבת שאירים מביטוח לאומי פטורה לפי סעיף 9(6ג).
מה קורה לקיבוע של הנפטר?
קיבוע שבוצע על ידי הנפטר שייך לו. ההשלכות על בן הזוג תלויות בנסיבות ובסוג הקצבה, ויש לבדוק זאת.
אילו מסמכים צריך?
תעודת פטירה, אישורי קצבה מהקרן, והקיבוע הקודם אם קיים.
מי יכול לעזור?
יועצת מס, ובמקרה של קצבאות מביטוח לאומי, גם ביטוח לאומי.
המקור הרשמי
רשות המסים, מדריך לגמלאי למילוי טופס 161ד, 2026 (בדיקה ב-3 בנובמבר 2026): https://www.gov.il/BlobFolder/guide/2026-filling-out-form-161d/he/Guides_IncomeTax_filling-out-form-161d-2026.pdf
כאן מתחילה הבדיקה
כבר משולמת לך קצבת פנסיה חודשית?
עוד בנושא קיבוע זכויות
- עמוד התחום
כל המידע בנושא קיבוע זכויות
שירות קשור באתר החזר פלוס
- באתר החזר פלוס
קצבת שאירים מס (באתר החזר פלוס)